Cartell Guerres.png

Guerres i Batalles

Música del s.XVI de Guerres i Batalles.

Al segle XVI, a Espanya se sortia d’uns llargs segles militaritzats i la societat estava abocada a èpoques de manteniment d’un Imperi a base d’armes i exèrcits.  Per això, ens semblava que recopilar peces que contassin les guerres al final del XV i a tot el XVI generaria un programa de música profana coherent amb un fil conductor de lectura òbvia des del nostre moment actual. Així, Juan del Encina (1468-1529) i Joan Brudieu (1520-1591) són els autors representatius que vertebren dues parts d’un viatge per Guerres i batalles històriques i al·legòriques al Renaixement espanyol.


Les “Guerres i batalles històriques” comencen amb la Guerra de Granada (1482-1492), que fou considerada una de les primeres guerres modernes. Per il.lustrar-la, hem seleccionat peces breus de Juan del Encina: “Una sañosa porfía”, “¿Qu’es de ti, desconsolado?” o “Levanta, Pascual”. A continuació, “Virgen bendita sin par” de Pedro de Escobar reflecteix les advocacions de l’època a la Verge Maria. El “Triste España sin ventura” final tancaria el bloc de Juan del Encina, i dels Reis Catòlics, amb la mort prematura de l’Infante Juan el 1497.


La segona “Batalla històrica” del programa és La Batalla de Lepanto (1571), i la trobam als Madrigals de Joan Brudieu, publicats el 1585. Inspirats pels madrigals italians i per les Ensaladas de Mateo Fletxa el Vell, el Madrigal II “Oyd, oyd” narra a la Primera Part la noticia de la batalla contra Alí Pachá, alhora que a la Segona Part es remet al “Pastor Major” perquè ens faci de guia espiritual.


La Segona Part del Programa: “Guerres i batalles al·legòriques”. El Madrigal V “Las cañas” és un exemple de la transformació de les justes medievals en jocs d’habilitats i destreses dels nobles, herència dels musulmans. 

Queda clar, aleshores, que Guerres i Batalles, des del XVI fins el XXI, han de deixar de tenir un sentit de restabliment, de justícia, i han de ser recreació d’un passat històric que ens ha d’ensenyar allò que l’única manera de guanyar una guerra és no fent-la.