QJ foto grup 3.png

L’entitat musical Coral de Sóller neix a principi de l’any 1982 sota la iniciativa del bunyolí don Joan Mateu i diversos cantaires de la ja extinta Coral Polifònica de Sóller de la qual també era fundador i director don Joan Mateu. El primer concert de la coral tingué lloc a la Parròquia dels SS.CC. (Convent) de Sóller el diumenge 5 de juny de 1983.


Quan el 1999 la Coral de Sóller va viure l’abandonament de gran part dels seus coralistes, es va fundar el segell Quinta Justa - Coral de Sóller, amb un projecte clar d’innovació i canvi interpretatiu que la nova formació reduïda afavoria. S’hi van incloure instruments com a part del grup: un quartet de corda i un quartet de flautes barroques, i es van dedicar esforços a investigar, recuperar i interpretar repertori de música antiga, tant medieval com renaixentista i barroca. Joan Ensenyat, Jordi Sacasas, Toni Borràs i Toni Riutort han estat i són els directors d’una formació dinàmica que ha pogut experimentar des del 2003 amb Mademico / Teatre amb posades en escena d’obres musicals com Les Set Paraules de Jesús a la Creu, de Heinrich Schütz (2003, 2004) i els Responsoris de Tenebres, de Tomás Luis de Victoria (2010, 2011), i d’espectacles de creació pròpia, sobre el cant de la Sibil·la (2004, 2005, 2011, 2015, 2016) o la recreació dels funerals de cort de l’Espanya i l’Anglaterra dels segles XVI i XVII (2005).


El cant gregorià, la polifonia incipient medieval, el Renaixement espanyol i italià, el Classicisme francès, el Barroc alemany i la música de l’Anglaterra isabelina són, per ara, els camins del seu recorregut musical, amb col·laboracions amb l’Orquestra Barroca Ars Musicae i directors com Tim Robertt, David Malet i Llorenç Gelabert, com també participacions habituals en activitats promogudes per la Federació Balear de Corals i Joventuts Musicals (Concerts de Santa Cecília, trobades de Nadal, concerts de la Immaculada, Festival de Primavera...). El maig de 2014 va participar en el I Festival de Música Sacra de Pollença.


El maig de 2015 va participar en el projecte d'Ars Vocal Ensemble amb la Missa Dei Filii de Jan Dismas Zelenka. Al febrer de 2016 fórem convidats a participar en l’homenatge a Patxoc que la Federació Catalana d’Entitats Corals va organitzar a l’Auditori de Barcelona.


Els darrers programes de Quinta Justa han estat:

- Cantates de Buxtehude (juliol 2005, gener 2009);

- la Messe de Minuit, de Marc-Antoine Charpentier (febrer 2007, gener 2010);

- l’Stabat Mater, d’Emanuele d’Astorga (octubre 2008, juliol i setembre 2018);

- els Responsoris de Tenebres, de Tomás Luís de Victoria (abril 2010, abril 2011);

- Flow, my tears, concert vocal-instrumental de cançons d’amor i desamor del Renaixement anglès (maig 2011);

- Glòria de Vivaldi i Missa de Coronació de Mozart (febrer 2012);

- Música de guerres i batalles (2012, 2013) un concert vocal-instrumental amb madrigals de Brudieu i altres obres de Juan del Encina;

- el Quinta Justa Inusual (2014), format per obres de diversos estils i autors del segle XX;

- Música i Al.legoria al Renaixement espanyol (2015), format per ensalades de Mateo Fletxa el Vell i Joan Brudieu.

- El dolor i la llum, amb obres de Marcello i Victoria, la Setmana Santa de 2018.


Així doncs, a cappella, amb orquestra, amb quartet de corda, amb metalls, amb llaüt barroc, amb viola da gamba, amb flautes barroques i percussió o amb baix continu, qualsevol format és assumit per aquesta corporació amb interès d’aprenentatge continu i de nous reptes a l’hora de col·locar la música al context històric i cultural on va néixer.